Tänä yönä on ollut yksi vertaistukemisen rankemmista öistä. Toivon että sillä on positiivinen tulos lopulta. Jää nähtäväksi. Jos koittaisi nukkua edes muutaman tunnin.

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

”YSTÄVÄN LÄHEISYYS JA KÄYTÄNNÖN APU ON OLLEET NE IHMEET JOTKA ON KANTANEET VAIKEUKSIEN KESKELLÄ.”
Ihmisen elämään kuuluvat vaikeudet ja kriisit. Kukaan ei voi elää joutumatta osalliseksi toisen ihmisen hätää. Kaikilla meillä on kokemusta toisen ihmisen lähellä olemisesta hädän hetkellä.
Miten tällaisessa vaiheessa osaa olla mahdollisimman suureksi avuksi?
Ystävän ja tukijan tärkein työkalu on kuuntelevat korvat tai nettitukemisessa silmät joilla avun tarvitsijan tarinaa kuuntelee/ lukiessa tulkitsee.  Tunteen, hädän vastaanottaminen sellaisena kuin se ystävälle tai tukijalle kerrotaan on avun tarvitsijalle todellisuutta ja hänen kokemuksensa.

Tukijan ja ystävän itsetuntemus on avain asemassa jos kohtaa avuntarvitsijan tilanteessa sellaisia vaikeuksia jotka on itselle kipeitä ja käsittelemättömiä, niin arvioi onko tukeminen rajattava joiltakin osin tukemisen ulkopuolelle, kunnes ystävä/tukija ei ahdistu liikaa itse siitä.
Ystävien ja ammattiauttajien yhteinen kokemus on että helposti joutuu itse mukaan hädässä tai kriisissä olevan ihmisen tunteeseen tai tapahtumiin.

YSTÄVÄN JA TUKIJAN KULMAKIVET
Erillisyyden tunne
Oman tasapainon löytäminen auttaa jaksamaan. Tukijan ei tarvitse kestää kaikkea, kun myöntää väsymyksen, kyllästymisen, pettymyksen tunteet silloin voi rajata ystävän tukemista sovitusti. Tilanteen vaikeutuessa voi ohjata ammattillisen avun luokse. Tukemisesta voi vetäytyä tarvittaessa oman erillisyyden säilyttämiseksi.
Muistaa että vaikeudet on toisen, ei tukijan omia. Sudenkuoppana on ”hukkua” avun tarvitsijan vaikeuksiin.

Tasavertaisuus
Ystävän tai tukijan suhde avuntarvitsijaan on yhtä luonnollinen vuorovaikutus suhde kuin mikä muu tahansa. Vaikeuksien ja kriisin elämänratkaisujen asiantuntija on avuntarvitsija itse. Hän tekee päätökset jotka vaikuttaa omaan elämään eniten.
Uusi asenne
Vaikeuksien ja kriisien keskellä maailmaa pienenee kummasti, monet eristäytyy sosiaalisesta kanssa käymisestä ja kokevat usein yksinäisyyttä. Ystävä ja tukija voi rohkaista toisten lähelle. Uskaltaessaan pyytää tukea ja saadessaan sitä itselleen, voi kokea iloa siitä että on tullut kuulluksi ja nähdyksi. Vaikeudet tai kriisi harvoin ratkeavat lyhyessä ajassa. Voi kokea iloa siitä että antaa tukea jollekkin toiselle vertaiselleen oman jaksamisen mukaan.
Tunteet
Auttamistilanteisiin tulee väistämättä tunteenpurkauksia, sekä tuettavalla että meillä tukijoilla.
Tukijoiden voimavaroja kuluttaa riittämättömyyden tunne, samaistuminen ongelmaan tai sairauteen, auttamissuhteen vaikeudet, vuorovaikutuksen nopeuttamisyritykset ja liiallinen auttamishalu.
                                               *   *   *
Mitä on tukeminen?
Vapaaehtoisilta tukihenkilöltä ei edellytetä ammatillista taustaa, mutta lähinnä kriteerinä on se että auttaja on kypsä aikuinen jolla ei itsellään ole käsittelemättömiäakuutteja kriisejä.

Tukijan tehtävänä on olla esim:
- tukena
- neuvonantajana
- kuuntelijana ja ymmärtäjänä
- ystävänä
- vain läsnä
- mielipiteiden vaihto kumppanina
- uuden näkökulman tarjoajana
- saman kokeneena
- toivon ja uskon valajana
- tunteiden jakajana
- yhdessä etsijänä ja kokijana
- tiedon jakajana
- tilan antajana
- mukana oppijana
- rohkaisijana
- innostajana
- terveen maalaisjärjen käyttäjänä
- ja paljon, paljon muuta

Tuenhakijan oman elämän asiantuntija on hän itse. Tukihenkilö parhaimmillaan toimii peilinä ja rohkaisijana tilanteessa niin, että tuettava löytää voimavaroja ja tukiverkostoonsa ihmisiä jotka tukevat hänen jaksamistaan ja vievät osaltaan eteenpäin. Tuenhakija voi kieltäytyä koska tahansa tarjotusta avusta, informaatiosta, avunlähteistä ja sitä tulee kunnioittaa.


Tukija ei ole mm.:
- asiantuntija, ammattilainen
- oikean ja väärän sanoja
- parhaan tiedon omaava
- arvostelija
- painostaja
- käytökseltään epäasiallinen
- komentelija
- henkilökohtaisuuksiin menijä
- välinpitämätön
- yksityisyyden loukkaaja

Olin vertaistukivastaavana 2 vuotta ja tekstin yhdelle vertaistukemisen palstan sivuille toimittanut joten katson että minulla on oikeus tuoda oma tekstini myös blogiini.